Втори ден пътни блокади на земеделците у нас.  Затворени бяха

...
Втори ден пътни блокади на земеделците у нас.  Затворени бяха
Коментари Харесай

Втори ден пътни блокади на земеделците. Организации в сектора приемат поканата за среща с Денков

Втори ден пътни блокади на земеделците у нас.  Затворени бяха подходи за автомагистрали, основни пътища, а на " Дунав мост " при Русе недоволните фермери разляха цистерна с мляко и стопираха придвижването, предава Българска телеграфна агенция. Те проведоха шествие със аграрни машини в региона на граничния пункт.

Втори ден е затворен и пътят към " Дунав мост 2 " при Видин. Вчера за повече от седем часа беше спряно придвижването на товарни коли от и към граничния пункт с Румъния. Във Врачанско е блокиран пътя сред Мизия и Оряхово по посока на ферибота към румънския град Бекет.

Фермери блокираха пътищата, водещи към граничните пункт " Кардам " и " Дуранкулак ", пътя Добрич - Силистра, както и основния път София - Варна при село Шереметя.

Протестиращите от Пловдивско блокираха кръговото кръстовище край село Труд на пътя за Пловдив - Карлово.

Земеделците затвориха и трите метода за автомагистрала " Тракия " край Ямбол. Протести има на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българската земеделска камара са подготвени на разговор с страната. Протестите нямат политически претенции и са свързани с съответни проблеми, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на районния съюз на зърнопроизводителите Стоян Александров, който е и член на Управителния съвет на НАЗ.

„ Националната асоциация на зърнопроизводителите се разграничава от това, което вършат организациите на Венцислав Върбанов и Димитър Зоров. Ние нямаме такива претенции, каквито те имат за оставка на министъра на земеделието. Тях законодателните промени не ги интересували, само че ние държим на тях “, акцентира Александров.

Според него Закон за браншовите организации, за който се приказва от дълго време, е неотложен. „ Ние държим да се вкара ред, кои организации са в действителност национално показани, а не са фамилни сдружения за отбрана на ползите на пет-шест или 10 индивида. В последна сметка най-сетне да се почисти това и да нямаме над 200 браншови организации, в които всеки да дърпа, да не кажа за персоналните ползи, само че ползи на дребна част от хората “, разяснява той.

По думите му е допустимо да се стигне до съглашение в петък. „ Ако всичко е както ни устройва, с точни периоди, дати и гаранции от политическите сили, че тези закони ще влязат и ще бъдат гласувани в Народното събрание, ние ще спрем митингите. Нека да чуем каква е тази информация за доказване на загубите, за която приказва министър председателят Николай Денков. Ако е за разноските единствено за 2023 година, които твърдим, че са най-високите, ще се види, че ние в действителност сме на загуба за тези пет култури “, сподели той.

Около 100 фермери от област Кърджали вземат участие в митинга на земеделските производители на пътя Хасково - Димитровград.

Очаква се фермерите от Кърджали да блокират в петък част от пътя за Гърция, оповестява БНР.

Втори ден протестиращите земеделци от Перник затрудняват придвижването на кръговото сред Перник и София.

Зърнопроизводители блокираха изхода от Стара Загора към автомагистрала " Тракия " край така наречен птицекомбинат. Радослав Христов - ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите съобщи, че не е оптимист за срещата при премиера Николай Денков довечера и митингите ще спрат, единствено в случай че има цялостно угаждане настояванията на сектора. Христов подчертава, че не упорстват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

От Съюза на зърнопроизводителите в Бургас и Ловеч също се разграничиха от изказванията за желана оставка на земеделския министър.

200 селскостопански машини блокират интернационалните пътища край Хасково. Няма формирани колони от коли. Движението се отклонява по обходни пътища.

В националните митинги се включиха и аграрни производители от Благоевград, Кресна, Сандански, Петрич и Симитли.

Земеделци възнамеряват да затворят на кръстовище на изхода на Дупница Производители от област Враца блокираха със селскостопанска техника пътя сред Мизия и Оряхово към граничния пункт с румънския град Бекет. И през днешния ден, както през вчерашния ден, няма запушване от ТИР-ове.

Освен зърнопроизводители и животновъди, във Врачанско стачкуват и пчелари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР